Spring naar content

Diane von Furstenberg · Woman Before Fashion

Diane von Furstenberg

Tentoonstelling

Din > Zon
10u > 17u

Duur:

Plaats: Mode & Kant Museum

Woman Before Fashion is geen retrospectieve, maar veeleer een vrije benadering van het werk van Diane von Furstenberg. De tentoonstelling laat ons kennismaken met het werk en de persoon van deze vermaarde Belgisch-Amerikaanse modeontwerpster. Via een selectie van meer dan vijftig modellen en uitgebreid illustratiemateriaal start de tentoonstelling bij de mode, om te eindigen bij de vrouw. Tussen het spel van de looks en de confrontatie van de diverse ontwerpen biedt deze unieke tentoonstelling een kijk op de uitzonderlijke carrière van een ontwerpster die begreep wat vrouwen willen.

“Kleuren zijn letters, prints zijn woorden, en stof en silhouetten vormen de zin”

De persoonlijke foto’s bieden de bezoeker inzicht in de diversiteit en tijdloosheid van de prints. Een specifieke taal van kleuren en prints die de ontwerpster toepast op haar bekende wikkeljurk. De bezoeker ontdekt ook de veelzijdige inspiratiebronnen van Diane von Furstenberg zoals :
– de vrijheid die haar werk maar ook haar dagelijks leven inspireert
– de rol die de kunst in haar creaties speelt met werken van vrienden als Andy Warhol, Konstantin Kakanias en François-Marie Banier tot abstracte schilderkunst, kunst en architectuur.

De tentoonstelling biedt ook een terugblik op de fenomenale en unieke carrière van Diane von Furstenberg. Zodra ze in New York aankwam, viel het haar op hoe divers de outfits van vrouwen waren. Deze ‘crazy looks’ voedden haar verlangen om ‘het jurkje’ in Amerika te introduceren. De wikkeljurk werd al snel een wereldwijde levensstijl.

De tentoonstelling belicht:
– Haar strategie om kleding te introduceren in de grootwarenhuizen, in overeenstemming met de mentaliteit van de jaren zeventig
– De ontwikkeling en diversificatie van haar lijnen.
– Haar benadering van vrouwen en klanten. Overal in de Verenigde Staten ontmoette Diane von Furstenberg de vrouwen die haar ontwerpen droegen en luisterde naar hen, om zo een echte en duurzame band te smeden. Van Amy Winehouse tot Michelle Obama, haar wikkeljurk valt bij alle vrouwen in de smaak
– Tot slot biedt de tentoonstelling ons een blik op haar filantropische initiatieven. Op die manier kunnen we haar werk en haar inzet voor de vrouw nog beter naar waarde schatten.

De wrap dress

De bedrukte jersey wikkeljurk is een iconisch stuk en geniet een onbetwiste internationale reputatie.

Door zijn bekendheid is de wikkeljurk een archetypisch kledingstuk geworden. Net als het antieke kledingstuk, de kimono of het uniform, waarmee hij ook bepaalde kenmerken deelt. Deze jurk gaat al vijftig jaar mee, maar de ontwerpster had natuurlijk ook oog voor de evoluties tijdens deze verschillende decennia.

De wikkeljurk werd ontworpen door een vrouw en maakt deel uit van een wereldwijde modegeschiedenis waarin vrouwelijke ontwerpers het voortouw nemen. In tegenstelling tot hun mannelijke tegenhangers geven zij de voorkeur aan eenvoudige, ontspannen vormen, afgestemd op de lichaamstaal en het dagelijkse leven van de vrouw.
De tentoonstelling belicht de Italiaanse oorsprong van de wikkeljurk en het verhaal achter de creatie: de versmelting van een bovenstuk en een rok.

Scroll naar boven