Spring naar content

En toen stopten we met scrollen – Workshop

Schrijfworkshop

Beleid voor de toekomstToekomstige lichamen
© Titanne-Bregentzer

25.09.24 · 17h

Taal : FR

Alle publieken

Duur: 2h

Plaats: Riches-Claires

Zoek wat je beschermt. Wat maakt de toekomst mooier? Aliette Griz en La Maison des Femmes de Molenbeek-Move vzw leiden een workshop rond deze vraag, met het poëtische kaartspel van Aliette Griz en de TUKTUK van Gaëlle Clark.

Wat maakt de toekomst mooier? Aliette Griz neemt de TUKTUK boekentournee stroomopwaarts van FAME om deze vraag te onderzoeken en onze relatie met wat we cultuur noemen, als de fysieke en symbolische ruimte die ons in staat stelt om schoonheid te ervaren.
De TUKTUK reist naar FAME voor een presentatie en een schrijfmoment, voorafgaand aan een opgenomen lezing van stukken gekozen door de deelnemers·emsters, de vrouwen van het Maison des Femmes-Move VZW en Les Quenouilles, een radiocollectief.

Een algemene vraag om onze relatie met cultuur te bevragen zoals we die uitvinden als artiesten, programmators·rices, mediators·rices, producenten en technici op een festival dat het vaandelwoord FAME heeft gekozen. Wat betekent het nu eigenlijk? Een poëtische en politieke benadering.

 

DEZE ZOMER :

Deze vraag zal worden gesteld in de aanloop naar FAME, tijdens workshops met groepen die samenkomen om met woorden te werken en de cultuur van vandaag, en misschien morgen, ver van de schijnwerpers uit te vinden.
Deze vraag zal ook op straat worden gesteld, met Gaëlle Clark’s TUKTUK boekentournee, een mobiel apparaat dat zich buiten plaatsen begeeft die gewijd zijn aan cultuur, en gedeconstrueerde esthetische ervaringen biedt.

 

TIJDENS FAME :

Een wandeling van een of twee uur door de straten met de TUKTUK, in de richting van de workshop/performance locatie, zal een eerste moment zijn dat open staat voor het FAME publiek. Tijdens de workshop in Théâtre des Riches-Claires maken we kennis met de TUKTUK en Aliette Griz’ “zoek wat je beschermt” schuif en deck poëtische kaarten. Door middel van het schrijven, onderzoeken en lezen van teksten zullen we collectief kijken naar wat de toekomst mooi maakt.
Na afloop is er een collectieve publieke lezing met de deelnemers·emsters aan de dagworkshop, geleid door Les Quenouilles, een collectief voor veranderlijke geometrie dat sinds zeven jaar elke eerste woensdag van de maand samenkomt op Radio Panik, die avond in Théâtre des Riches-Claires.

Aliette Griz
Van blog tot boek, van community radio tot documentaire film, in workshops of zonder zandloper, Aliette Griz verkent het schrijven op verschillende manieren, alleen of met anderen. Poëzie is haar Macguffin*.
TUKTUK BOOK TOUR
De TUKTUK BOOK TOUR is een rondreizend project onder leiding van Gaëlle Clark, die originele bemiddelingssystemen rond artist books ontwerpt en presenteert, voornamelijk op straat. Elke uitgenodigde kunstenaar.res kreeg een houten lade om een tentoonstelling van een of meer van diens boeken mee te maken. De laden vormen een verzameling en vertegenwoordigen verschillende facetten van de meervoudige realiteit artist books. Tijdens de rondleidingen trekt de TUKTUK, een reizend rariteitenkabinet, tentoonstellingsruimte en nomadische workshop, door de stad. We maken gebruik van het binnendringen van de TUKTUK in de realiteit, een poëtisch voertuig dat beweegt op wandelritme, om een verrassing te creëren en de toeschouwer.ster 'binnen te laten' in de lade-tentoonstelling, hen vervolgens uit te nodigen om te praten, te schreeuwen, te schrijven of te maken... alvorens een nieuwe etappe in te slaan. In het begin was er geen groep gevormd om de zwerftochten te volgen, maar de wens om een ontmoeting uit te lokken, kort of diepgaand, tussen de werken en de mensen die aanwezig waren op de doorkruiste plaatsen - op straat, in het park, op het plein, in een rij, op een bankje... Naar buiten gaan en de mensen in de wijk benaderen, waar ze zijn en hoe ze zijn. Met andere woorden de mensen benaderen die uit het leven gegrepen zijn; voorbijlopend of wachtend, meestal onbekend met hedendaagse kunstpraktijken.
Gaëlle Clark
Gaëlle Clark is een kunstenares-pedagoge, curatrice van tentoonstellingen en mediatrice van kunstenaars*ressenboeken. Ze ontwikkelt en coördineert projecten die geworteld zijn in de waarden van culturele democratie. Ze begon haar carrière in theater voordat ze overstapte naar openbare bibliotheken. Op basis van haar vijftien jaar ervaring met het leiden en coördineren van de Collection de Livres d'Artiste (CLA, Brussel), leidt ze nu een rondreizend bibliotheek en straatvoorleesproject rond kunstenaars*ressenboeken (TUKTUK BOOK TOUR) en ondersteunt ze unieke publicatieprojecten. Tegelijkertijd werkt ze als trainer in permanente educatie (CESEP / Pratiques de lecture et d'écriture en image et en texte) en is ze actief in het Syndicat des immenses (acroniem voor Individus dans une Merde Matérielle Enorme mais Non Sans Exigences).
La Maison des Femmes
La Maison des Femmes is een dienst gewijd aan emancipatie, autonomie en eigenwaarde. Het richt zich tot vrouwen in het algemeen en Molenbeekse vrouwen in het bijzonder. / Elke eerste woensdag van de maand onderzoeken Les quenouilles et leurs invité.es - meervoudige en non-binaire feministische stemmen een woord van 19u tot 20u30 op Radio Panik - 105.4 FM BXL. Live. De woorden worden willekeurig uit het woordenboek gehaald. Lichte of dichte kronieken, geïmproviseerd of berekend op de mijl. We proberen de contexten van de wereld te belichamen en te echoën, van intiem tot globaal. Met Aliette, Milady, Margaux, Karine, Mathilde, Gaëlle, Blaar Fleg, Pauline, Lise, Sylvia, Yamna, Leslie, Wetsi, Anissa, Anouk, Delphine, Roxane, Seyma, Octavie, Fanny, Soledad, EkstraPaul, Rima, Teresa, Christine, Emilie, Fatma, Bintou, Haleh, Mariana, Caroline, Mélanie, …en andere grieten in den doorgang of verankering. Heruitzending op de vierde zaterdag van elke maand om 8.30 uur. Fijne podcasts na elke show. Achtste seizoen in 2023-2024, daar gaan we!
Modesta
Modesta is een schrijfcollectief dat in 2021 werd opgericht in Brussel. De leden komen samen om te werken en allerlei soorten teksten te schrijven, uit te geven, te drukken en te verspreiden. Ze* nemen ook deel aan openbare evenementen (tentoonstellingen, micro-openingen, festivals) en organiseren workshops rondom schrijven en boeken, om literaire praktijken in combinatie met andere kunstvormen aan te moedigen en open te stellen voor iedereen. Ze doen ook andere dingen, zoals het organiseren van een literatuurdisco en diepvrieskroketten eten op maandagavond.
Scroll naar boven