Spring naar content

Re-membering bodies · Een niet-gemengde wandeling (POC*)


Toekomstige lichamen
Re-memberingbodies1

22.09.24 · 14h

Taal : EN

POC (Person Of Colour), 15+

Duur: 2h30

Plaats: Poisson sans bicyclette

Door middel van begeleide bewegings- en ademhalingsoefeningen openen participanten van deze workshop de ruimtes in hun lichaam waar transgenerationeel trauma wordt vastgehouden, zodat ze kunnen beginnen met het loslaten van deze pijn.

De erfenis van kolonialisme en andere vormen van historische structurele onderdrukking leeft voort in ons lichaam. Vaak zorgen deze pijnlijke geschiedenissen ervoor dat we geen verbinding meer voelen met ons lichaam. In deze workshop oefenen we manieren om “terug te keren” naar ons lichaam, zodat we kunnen luisteren naar wat het ons vertelt. Door middel van begeleide bewegings- en ademhalingsoefeningen oefenen we in het losmaken van de plekken waar moeilijke emoties in het lichaam worden vastgehouden en leren we hoe we ze zachtjes kunnen loslaten, zodat ons lichaam een veilige plek voor ons kan zijn.

M. Amah Edoh (zij)
M. Amah Edoh (zij) is een Togolees-Amerikaanse antropologe en pedagoge. Ze is afgestudeerd in Politieke Wetenschappen (SB), Global Health (MSc) en Antropologie (PhD), waarbij elke graad een poging was om haar ervaringen als Afrikaanse in de wereld te begrijpen. Amahs promotieonderzoek was een etnografie op meerdere locaties die de materiële en conceptuele kenmerken van “Afrikaans-zijn” onderzocht. Dit deed ze door een textiel (Dutch Wax doek) te volgen in zijn traject tussen Nederland, waar het ontworpen en gemaakt is, en Togo, een historisch knooppunt voor de handel in de stof in West-Afrika. Voor haar studie antropologie werkte Amah in de wereldgezondheidszorg. Ze hielp bij het opzetten van een zorgprogramma voor kinderen met hiv/aids in Zambia en bij het ontwikkelen van peereducatieprogramma's voor Zuid-Afrikaanse tieners. Tot 2022 was ze assistent-professor antropologie en Afrikaanse studies aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in de Verenigde Staten en ze is medeoprichtster van het African Futures Lab, een in Brussel gevestigde non-profitorganisatie die activisten en beleidmakers·aksters ondersteunt bij hun inspanningen voor herstel en raciale rechtvaardigheid in Europa en Afrika. Amah is momenteel Associate Dean voor een wereldwijd gap year-programma, waar ze de mobiliteitspolitiek onder de loep blijft nemen en sociaal bewuste jongvolwassenen blijft helpen opvoeden.
Sheila Chitanie (zij)
Sheila Chitanie is geboren en getogen in Nederland en van Surinaamse afkomst. Ze heeft een Afro-Surinaamse moeder en een Indo-Caribische vader. Sheila beoefent shiatsu sinds 2018. Shiatsu is een integrale lichaamstherapie uit Japan. Shiatsu gaf haar woorden voor gezondheids- en welzijnskwesties specifiek voor gepolitiseerde en geracialiseerde identiteiten. In haar zoektocht om haar identiteit, haar beroep en haar politiek te verenigen, had ze de visie om Zwarte en bruine zorgprofessionals samen te brengen voor het opbouwen van een duurzame welzijnsgemeenschap, die de verwoestende impact van racisme op je (geestelijke) gezondheid erkent. Zo werd KABRA als ruimte geboren. De activiteiten en praktijken bij KABRA zijn gericht op de bevrijding van onderdrukkende systemen door middel van lichaamswerk, geestelijke gezondheid en spiritualiteit. Sheila heeft haar shiatsupraktijk bij KABRA, in Amsterdam
Scroll naar boven