Spring naar content

Hate speech: how language constructs identity and fuels oppression (Haatspraak: hoe taal identiteit construeert en onderdrukking voedt)

Meriem Dziri

LezingPublieke discussie

23.09.23 | 16u
EN en AR
18+

Duur: 1u30

Plaats: Beursschouwburg

Een open discussie over taal (Arabisch in dit geval), met name over de relatie tussen de samenleving en queerness. Zowel in de vorm van haatspraak als in de vorm van de oproep tot inclusiviteit.

Taal als tweesnijdend zwaard is een conferentie over haatspraak, taal en identiteit. Het doel van de conferentie is om dit genuanceerde onderwerp te bespreken en de complicaties van het gebruik van taal als ideologisch instrument te belichten.

 

Het Arabisch, misschien wel meer dan andere talen, is een duidelijk voorbeeld van hoe taal gemakkelijk een middel kan worden om seksuele en genderminderheden te onderdrukken en uit te sluiten.

Veel queer activisten die in het MENA-gebied werken zijn zich gaan realiseren dat:

– Haatdragende taal online en in het werkelijke leven heel gangbaar is.

– Termen die queerness beschrijven (meestal pejoratief) worden voortdurend gecreëerd om tegemoet te komen aan de snelle zichtbaarheid die queer mensen in de regio krijgen.

 

De conferentie wil haatspraak bestrijden door de vele pogingen die in de regio zijn ondernomen aan de kaak te stellen en een meer inclusieve en affirmatieve queer terminologie te creëren.

Meer specifiek zullen we de geschiedenis van queerness in de Arabische taal delen; we zullen de aanhoudende haatspraak en queerfobie in de moderne Arabische woordenschat in vraag stellen (vooral in Noord-Afrikaanse dialecten en standaard Arabisch); en we zullen aandacht schenken aan de pogingen van betrokken mensen in de regio om hierover na te denken en dit te deconstrueren.

 

Met dank aan Helem Liban (de organisatie die verantwoordelijk is voor het creëren van het Arabische lexicon over haatspraak).

TW Discriminerend taalgebruik, vermeldingen van geweld

Meriem Dziri
Meriem is een Algerijnse activiste die in Brussel woont. Ze is sinds 2017 betrokken bij de feministische en LGBTQI+-beweging in Algerije, met een focus op het vertalen en documenteren van schendingen tegen LGBTQI+-mensen in Algerije. Meriem heeft door de jaren heen met veel regionale en internationale NGO's gewerkt en gelooft in de rol die taal speelt in zowel de bevrijding van queer identiteiten als de onderdrukking die hen wordt opgelegd.
Scroll naar boven