FAME is een podiumkunstenfestival dat het artistieke werk van vrouwen en genderminderheden in de schijnwerpers zet.
Het is een ruimte ontworpen dankzij dialoog met feministische, queer en dekoloniale strijden.
Het zijn producties geboren in België of in het buitenland.
Het is theater, circus, dans, concerten, conferenties, discussies, workshops, videospellen en films om de manier waarop we elkaar ontmoeten te verbreiden.
Tram 20.3.0 Talks
20.09 - 28.09.24
Gratis, reserveren niet nodig
openingsfeest van 2024 !
20.09.24 · 18h
Taal : FR
Het is alweer tijd voor de 3e editie van het FAME Festival, het evenement dat het werk van vrouwen en genderminderheden in de uitvoerende kunsten in de schijnwerpers zet! Workshops, concerten, voorstellingen, discussies... ontdek van 20 tot 28 september nieuwe manieren om naar dingen te kijken, verken emanciperende denkbeeldige werelden, neem deel aan zorgzame discussies en laat je meeslepen door vernieuwende verhalen. Door dit festival te steunen, zet de Stad Brussel zich in om een gedeeld cultureel erfgoed te creëren dat meer inclusief, gelijkwaardig en divers is. We zien je graag in september voor dit niet te missen evenement op de Brusselse culturele kalender!
In een tijd waarin de thermometer de pan uit rijst, het aantal klimaatrampen toeneemt, noodkreten weerklinken over de opkomst van extreemrechts in het Westen, waarin de rechten omtrent abortus en de gendertransities erop achteruitgaan. In een tijd waarin de destructieve capaciteit van de imperialistische machten in Palestina, Soedan, Congo, Kanaky en China duizelingwekkend is. Op een moment dat de Verenigde Naties de misdaden tegen de menselijkheid die in Gaza worden gepleegd, veroordelen als "uitroeiing, moord, mannen en jongens als doelwit, gedwongen overplaatsingen, marteling, wrede en onmenselijke behandeling". In een tijd waarin Europa nog steeds het aantal gesloten centra aan zijn grenzen uitbreidt, ziet het heden er erg somber uit, zo niet ronduit beangstigend.
Maar angst leidt vaak tot verlamming, tot verstomping, en het is uit die toestand geraken dat we willen aanmoedigen. Om te strijden moeten we weten wat voor toekomst we willen. Laten we de kracht vinden om te handelen en de handen ineenslaan om ons die toekomst in te beelden, voorbij het geruis van het heden. Wat voor toekomst willen we ontwerpen, gebaseerd op kritiek op de huidige politiek? Hoe vertalen deze politieke systemen zich in ons lichaam en welke utopische lichamen kunnen we ons voorstellen? Welke ficties, welke verhalen zullen deze pogingen tot andere toekomsten vertellen?