Spring naar content

Le cadeau, gevolgd door De kleur van granaatappels

Myriam Van Imschoot (Le Cadeau) · Sergei Paradjanov (De kleur van granaatappels)

Film

19.09.23 | 19u
FR, AR
Volwassenen

Duur: 3u30

Plaats: Cinematek

Vertoning van twee film: de weg naar de praktijk van de youyou en het leven en werk van een Armeense dichter uit de 18ᵉ eeuw.

Elke film kan afzonderlijk worden bekeken.

 

19u – Le Cadeau

We volgen vier vrouwen op het pad dat hen leidde naar de praktijk van youyou of zaghareed, de kreten van vreugde en emotie gehoord door vrouwen in Noord-Afrika en West-Azië.

Jodelen is een metafoor voor een stem die breekt, kraakt en beeft, op het kruispunt tussen virtuositeit en kwetsbaarheid. In Le cadeau culmineren hun verhalen in een collectieve performance van de Brusselse groep YOUYOU. Vanaf de daken van Brussel betoveren hun krachtige stemmen de stad.

Tickets hier

Regisseuse: Myriam van Imschoot
Duur : 48′
OV : Arabisch/Frans
TW: melding van seksueel geweld

 

21u – De kleur van granaatappels

De kleur van granaatappels erkent het leven en werk van de dichter Sayat Nova door middel van visuele poëzie in plaats van dialoog.
Sayat Nova was een 18e-eeuwse Armeense troubadour, die vandaag de dag nog steeds vereerd wordt en die een grote invloed had op Armeense, Russische en Europese dichters.ressen vanaf de 20e eeuw.
Fragmenten uit het leven van de dichter worden tot leven gebracht, van zijn kindertijd tussen de boeken tot zijn eerste tienerromances, tot aan zijn ballingschap. Dit is geen verhaal op zich, maar een reeks tableaus, ergens tussen contemplatie en surrealisme, poëtische fragmenten en mystieke fonkelingen. Hier roept het leven van de man ook de kunst en de pracht van zijn land op.

Ticket hier

Originele releasedatum: oktober 1969
Regisseur: Sergueï Paradjanov
Scenario: Sergej Paradjanov
Talen: Georgisch, Armeens, Azerbeidzjaans
Speelduur: 1u19

Avond voorgesteld in samenwerking met de Service de Culture Cinématographique.

Myriam Van Imschoot
Myriam Van Imschoot is een performancekunstenares uit Brussel die sinds 2013 ook films maakt. Ze is gefascineerd door stemmen, harmonieën en de verschillende stemtechnieken die gebruikt worden om op afstand te communiceren. Youyous (in het Frans) of zagharit (in het Arabisch), lange jodelige kreten van vreugde, nemen een speciale plaats in in haar werk. Deze hoge, gemoduleerde geluiden worden gebruikt door vrouwen uit Noord-Afrika, het Midden-Oosten, Afrika ten zuiden van de Sahara en Baskenland om hun vreugde en andere intense emoties uit te drukken. Ze heeft youyou-groepen opgericht in Brussel, Jaffa, Grenoble en Oostende. Met hen geeft ze vocale optredens in theaters, parken, op pleinen en op het strand, waarbij de culturele grens tussen het hoorbare en het onhoorbare altijd centraal staat.
Scroll naar boven