Spring naar content

Deep Time

Virpi Pahkinen Dance Company

Dans

Maandag19 Sept | 20u | Geen taal
Dinsdag 20 Sept | 20u | Geen taal

Duur: 1u

Plaats: Hageltoren

Om de evolutie en onszelf te begrijpen, moeten we verder denken dan de duur van ons korte leven. Deep Time verkent de grenzen tussen mens en niet-mens, tussen verleden en heden, de frequenties van vleermuizen en marimba techno.

Deep Time baant zich een weg door de muziek, zowel door de archeologie er van als door haar levendige heden. Van melancholische keel- en oerklanken tot de heilige gezangen van Hildegard von Bingen, via de levendige techno van de marimba. Componist Jonas Sjöblom speelt met de roep van vleermuizen. De dansers verschijnen als zoömorfe figuren uit alle lagen van de tijd; zeemeerminnen veranderen in hagedissen, papieren engelen veranderen in bionische vogels. Het ensemble van Pahkinen is een dynamische groep, zowel qua leeftijd als achtergrond. Samen verbeelden zij koraalriffen, magere godachtige tovenaars en glinsterende heiligen in een warmgloeiende tempel. De choreografie biedt onderwaterhumor en sensationele rust. Het is een spirituele, overvloedige en komische reis die door innerlijke landschappen navigeert door middel van muziek, licht en dans.

De voorstelling op dinsdag 20 wordt gevolgd door een na-spreken onder leiding van Maria Kakogianni. Meer informatie hieronder.

Distribution
CHOREOGRAFIE Virpi Pahkinen | DANSERS Pontus Sundset Granat, Hui-Han Hu Gustavsson, Victor Persson, Corrado Di Lorenzo, Virpi Pahkinen | COMPOSITIE Jonas Sjöblom F KOSTUUMONTWERP Zita Merényi Provo-CUT™ | AANVULLENDE MUZIEK Ave Maria, O eterna Deus de Hildegard Von Bingen (1098-1179), Meretseger de Roger Ludvigsen | SOPRAAN Tua Dominique | LICHTONTWERP Tobias Hallgren - Lumination of Sweden | KOSTUUM Zita Merényi Provo-CUT™ | LICHTREGIE Niklas Glahns | PRODUCENT Gita Mallik
Biografie
De werken van de Zweeds-Finse choreografe en danseres Virpi Parkinen zitten vol geheimen. Op het podium belichaamt ze soms een spirituele krijger, dan een spookachtige tuinier, en dan weer een sjamaan in metamorfose. Virpi Pahkinen staat bekend om haar verbluffend gebeitelde vormen en bijna bovennatuurlijke bewegingen die werken als een bezwering - waardoor er een mysterieuze en meditatieve sfeer ontstaat. Pahkinen's werk is in 140 steden in 48 landen te zien geweest en werd lovend ontvangen. Onder de vele medewerkers bevinden zich onder andere de beroemde regisseur Ingmar Bergman en de wereldberoemde klarinettist Martin Fröst. In 2011 ontving Pahkinen de Zweedse Koninklijke Medaille Litteris et Artibus voor haar artistieke bijdragen als danseres en choreografe. In 2014 ontving ze ook de Cullberg-prijs van de stad Stockholm.
Na gesprek
Na de voorstelling "Deep Time" door de Virpi Pahkinen Dance Company zal een ontmoeting tussen het publiek en de artiesten plaatsvinden onder leiding van Maria Kakogianni. Maria Kakogianni is een schrijfster en filosofe. In haar werk stelt zij vaak een fictieve werkelijkheid voor, mengsels en infusies tussen filosofie enerzijds en verschillende politieke, artistieke, wetenschappelijke en intieme ficties anderzijds. Aanvankelijk was zij docente-onderzoekster filosofie aan de universiteit, maar de ontmoetingen en nieuw ontdekte schrijfvormen brachten haar er geleidelijk toe te experimenteren met meer gevoelige vormen van delen. Van daaruit begon ze zich te richten op de podiumkunsten en dramaturgie. Een van haar publicaties is "Ivre Décor" (Hippocampe éditions, 2020), op het kruispunt van filosofie en literatuur. In september 2022 schreef zij samen met Marie Rouzin en Amalia Ramankirahina een boek over planten en de veelvoudige werelden van het vegetale, genaamd "Chirurgen en andere scheuten", uitgegeven door Excès.
Scroll naar boven