Spring naar content

La fille du Sacrifice (De dochter van het Offer)

Réhab Mehal

Theater

21 en 22.09.23 | 20u
FR
14+

Duur: 1u40

Plaats: Espace Magh

Ibra begint een onderzoek naar de oorsprong van het geloof. Deze weg leidt haar tot bewustwording, tot het construeren en deconstrueren van wat ze denkt te weten over haar religie en cultuur.

Tijdens een bezoek aan de Uffizi Galerij in Florence stuit Ibra op Het offer van Isaac, een van de meesterwerken van Caravaggio. Voor deze religieuze en vrome jonge vrouw, de achter achterkleindochter van Abraham, is dit schilderij die haar als een pijl doorboort.

Ze komt tot het besef dat de eerste woorden van Liefde, die de drie grote monotheïsmen delen, systematisch zijn geperverteerd door louter patriarchale religieuze instellingen. Ontdaan, begint Ibra aan haar “de-conversie“.

Beetje bij beetje zal ze haar geloof in twijfel trekken, om de innerlijke krachten van haar spiritualiteit te ontdekken. Bevrijd van de ketenen die haar geloof dicteerden, zal ze haar goddelijke essentie uit zichzelf putten en haar onafhankelijkheid heroveren, voordat ze het pad van de bekering inslaat.

De stad Jeruzalem speelt een belangrijke rol. Op het kruispunt van twee werelden, het Oosten en het Westen, belichaamt zij de frictie tussen de twee erfgoederen, de twee beschavingen die haar eigen identiteit vormen.

TW Stroboscoop

Educatieve ondersteuning

Casting
SCHRIJFWERK EN MISE EN SCÈNE Réhab Mehal MET Elisa Firouzfar en Soumaya Hallak ASSISTENTEN MISE EN SCÈNE Diana David en Jean-Gabriel Vidal-Vandroy TECHNISCHE LEIDING Gaspard Samyn en Martin Barré Nours TECHNISCHE LEIDING ON TOUR Martin Barré Nours BEELD EN LICHT Damien Petitot GELUID Eloi Baudimont KOSTUUMS Fabienne Mainguet
Credits
PRODUCTIE Théâtre Océan Nord in coproductie met de Coop vzw en Shelter Prod STEUN Federatie Wallonië-Brussel - service Théâtre, taxshelter.be, ING, Tax-Shelter van de Belgische federale overheid - Centre des Arts Scéniques - Rideau de Bruxelles - Centre des Écritures Dramatiques-Wallonie- Bruxelles - La Bellone-Maison du Spectacle - Théâtre les Tanneurs - Fabrique de Théâtre - Ad Lib - COCOF (acteurs fondsen / initiatie van schoolpubliek). Voor het schrijven van deze tekst ontving Réhab Mehal de schrijfbeurs Claude Etienne en de projectbeurs SACD. RESIDENTIES EN PARTNERS La Bellone - Théâtre Océan Nord - LIBITUM - La Fabrique de Théâtre - Grand Sault - Un Festival à Villeréal - Théâtre de Pierres - Situ festival - Le Festival Bouillon Cube
Réhab Mehal
Réhab Mehal is een geëngageerd, multidisciplinair en veelvormige kunstenares. Sinds ze in 2010 afstudeerde aan Insas heeft ze gespeeld in films, op televisie en in een twintigtal theaterproducties. Sinds 2008 is ze geïnteresseerd in het vraagstuk van herkomst in identiteit. Ze heeft het drieluik La Réconciliation gemaakt, dat ingaat op de veelvoud van identiteiten via het prisma van de multiculturaliteit. De autofictie El kouds-ma Jerusalem is het eerste luik, de performance Sur le Chemin het tweede en La Fille du Sacrifice het laatste luik. La Fille du Sacrifice is uitgegeven door Les Oiseaux de Nuit.
Scroll naar boven