Spring naar content

Dans la cuisine

MaaltijdTheater

Overdracht, politiek en voeding
©Annah Schaeffer

19.09.25 · 19h
+ 20.09.25 · 11h

Taal : FR

Alle doelgroepen

Duur: 1h30 + 30m Maaltijd

Plaats: Tour a Plomb

Intieme, participatieve en culinaire theatervoorstelling, gevolgd door een informele maaltijd.

Mélanie groeide op in Charleroi, omringd door de geur van sudderende tomatensaus en die van frituurvet. Van haar geboorteland weet ze, tenminste wat haar is verteld, dat het “het mooiste land ter wereld” is. Wat ze ervan kent, is een mozaïek van beelden die ze gehoord heeft, vaak karikaturaal, afkomstig van een mainstream visie op Italië. Ze spreekt geen Italiaans, maar ze is er zeker van dat er een krachtige en intense band is die haar verbindt met dat land van zon en olijfolie. Ze heeft het gevoel dat de lichte tristesse die haar hier overvalt, daar misschien wel troost zou kunnen vinden. Vanavond is het de avond voor de ceremonie ter gelegenheid van de tiende verjaardag van de dood van haar Nonno, en Mélanie is nerveus. Ze probeert de tomatensaus te maken volgens het iconische recept van haar Nonna Anna voor de gasten van de ceremonie. Als gasten in haar keuken zijn we getuige van een ware culinaire, muzikale en emotionele fermentatie.  Steunend tegen het tafelzeil van Mélanie’s keuken, ontdekken we de rol die haar afkomst in haar leven speelt: haar passie voor alles wat met Italië te maken heeft, haar bewondering voor haar Nonna en haar onwankelbare trouw aan haar gemeenschap.

Dank aan
Een project van La lisière Cie. Tot stand gekomen met de steun van Fédération Wallonie-Bruxelles, Bois du Cazier, Maison des Cultures de Saint-Gilles, Collectif 1984 en Théâtre Le Boson. Foto: Annah Schaeffer Artistiek team: Ontwerp, creatie, regie en toneelleiding: Emeline Marcour Creatie en uitvoering: Lisa Tonelli
La Lisière
La Lisière is een theatergezelschap opgericht in 2021 door Émeline Marcour en Lisa Tonelli. We creëren "surrealistisch-documentaire" vormen, waarin het brute op het poëtische stuit. We vertrekken altijd vanuit de realiteit en de getuigenissen die we verzamelen: sommige woorden blijven intact, andere ontsnappen en transformeren om de fictie te dienen. Het publiek, dat vaak medeplichtig wordt, neemt deel aan onze hybride ervaringen waarbij performance en koken samenkomen, en zo maffe theaterfestijnen creëren.
Scroll naar boven