Spring naar content

Karma Kitchen

Workshop

KARMA

10.09.25 · 18h

Taal : FR

Alle doelgroepen

Duur: 2h

Plaats: Riches-Claires

Kaliane Meret biedt met Karma Kitchen een participatieve en degustatieve ervaring aan die de intieme relatie tussen geuren en herinneringen, tussen herinnering en koken onderzoekt.

Culinaire geuren, beladen met unieke herinneringen, komen onverwacht op en weven een collectief weefsel waarbij herinneringen bruggen slaan tussen generaties.
Deze performatieve momenten veranderen afhankelijk van de context en veroorzaken zintuiglijke ervaringen die verbindingen leggen tussen individuele herinneringen en gedeelde herinneringen. De kernvraag van dit plastische ritueel is te begrijpen hoe herinneringen de smaken van de ene generatie op de andere overdragen, en hoe de overdracht van smaak een band kan hebben met een bepaald gebied, een geschiedenis, een cultuur of zelfs een diaspora. In een rol van bemiddeling en zintuiglijke overdracht roept Karma Kitchen door middel van een wellness hostess, het elixir, de toverdrank, het recept, de geur en het verhaal op om een ervaring te creëren die zowel intiem als universeel is. Deze formule is een uitnodiging om samen te komen: een performatief menu waar elke hap de smaakpapillen boetseert en elke vleugje de neuswand tekent.
Voor het FAME Festival worden de zintuigen in twee fasen gewekt: eerst een degustatie van mini-spiesjes met kruidachtige, bloemige, peperige en wortelachtige smaken, geïnspireerd door de levendige portretten van de straatverkoopsters uit Cambodja in de jaren 1960. Daarna volgt een zintuiglijke geurverkenning, waarbij een speelse selectie de subtiliteiten van geuren onthult die uit de piramide van de parfumeur komen, van de top tot het hart en tot de basis.

Kaliane Meret
Ze begint haar hogere studies in Rochefort, waar ze in 2008 haar BTS bedrijfscommunicatie behaalt. Dankzij een workshop die ze tijdens haar opleiding volgde in het museum van hedendaagse kunst van het Château d’Oiron, besluit ze haar studierichting te veranderen en begint ze aan een Licence Art Plastique in Bordeaux. In 2012 behaalt ze haar Master 1 Art plastiques. Na deze theoretische opleiding gaat ze naar het Institut Supérieur des Arts de Toulouse voor praktische atelierervaring. Ze experimenteert met installaties tussen beeldhouwkunst en decor en behaalt haar DNAP (Diplôme National d'Art Plastique) in 2014. Ze voltooit haar artistieke opleiding met een Master Arts plastiques, Visuels aan de École de Recherche Graphique in Brussel in 2017. Hier begint ze met performancekunst, waarbij ze zich voedt met de collectieve dynamiek die ze ontdekt in het beeldhouwatelier. Gedurende enkele jaren ontwikkelt ze haar praktijk rondom Karma Kitchen, een psychoactieve experimenteerruimte die zich richt op de idee van het doorbreken van grenzen tussen kunst, welzijn en olfactorisch geheugen. Ze exposeert haar werk in Frankrijk en België, met verschillende formats zoals onderzoeksresidenties, groepsexposities en een solo-expositie gecureerd door Renewart Gallery. Ze presenteert haar praktijk ook met performances of installaties in samenwerking met het Frac Occitanie, Maison des Cultures de la Communauté Française de Belgique, maison des cultures de Molenbeek Lieux-Communs Belgique, …
Scroll naar boven