Spring naar content

Koko Slam Gang

SlamTheater

2023-slam-kokoslamgang-01-Cbriand-R

18 en 19.09.23 | 20u
Frans, Lingala
Alle leeftijden

Duur: 1u

Plaats: Espace Magh

Een intergenerationele slamshow, met zang en dans. Uitgevoerd door een groep energieke grootmoeders en ervaren slamdichteressen.

De slammers Joëlle Sambi, Lisette Lombé, Raïssa Yowali en de “Koko” verweven twee generaties in een show. Koko, grootmoeders zoals ze in Congo zeggen.

Op de scène botsen de verhalen, komen ze samen en zijn de herinneringen levendig: van de zandkorrels die dwarrelen op het ritme van een fanfare in Matadi op een zekere donderdag 30 juni 1960, tot de snijdende stilte ondanks het lawaai van de tv in de eenzaamheid van een Brusselse flat. En tussen beide, de behoefte aan deze woorden die maar al te zelden het geluid van verloren roots en vervagende banden verdoezelen.

Met de creatie van de voorstelling KOKO SLAM GANG wordt ook de elegantie van de dans, de gezangen en de kleding gevierd. Het is poëzie die zichzelf uitnodigt en opdringt in het concert van het “samenleven”. Het zijn woorden waarnaar geluisterd moet worden, de woorden als mokerslagen. Het gaat erom een brug te slaan tussen twee oevers, zodat ieder van ons enthousiast de andere kan tegemoetkomen. Geen oversteek zonder dans en muziek, geen oversteek zonder de woorden van hen die aan één kant van de oever staan en elkaar luisteren in al hun waarheid, hun rauwheid en hun vreugden.

Wat weten deze oudere vrouwen dat de jongeren vergeten zijn? Welke krachten hebben zij door te geven? Wat zijn hun geheimen, die een leven lang bewaard worden? Wat hebben wij met onze ouderen gedaan?

Casting
TEKST EN PERFORMANCE Les Seniors du Manguier en Fleurs, Lisette Lombe afwisselend met Raïssa Yowali en Joëlle Sambi. MISE EN SCENE Joëlle Sambi EXTERNE OOG Rosa GasquetT GELUID Nicolas Pommier VIDEO SAMENWERKING Camille Langlois ASSISTENTES MISE EN SCENE Margot Briand en Maya Lombard PRODUCTIE Sasha Lampole en Meryl Moens
Credits
EEN PROJECT VAN Joëlle Sambi SAMENWERKING Manguier en Fleurs PRODUCTIE Solola Bien en MoDul COPRODUCTIE Lézarts Urbains, Midis De La Poésie, KVS, KANAL- Centre Pompidou, Trill MET DE STEUN VAN het Ministerie van Cultuur van de Federatie Wallonië-Brussel/ Un futur pour la culture en van het Maison Poème - Les Midis de la poésie - FrancoFaune
Joëlle Sambi
Joëlle Sambi , geboren met haar gat op een taalgrens tussen Brussel en Kinshasa, zegt, schreeuwt, schrijft korte verhalen, romans, slams, gedichten, documentaires, voorstellingen, radioruimtes, militante plekken. Deze onuitputtelijke lijst van sporen die ze bewandelt, is een verweving van strijd-verlangens-noodzaken. Een nomadische muilezel die lagen van de hokjes van de normatieve identiteit optilt, opheft en verwijdert door de tekst te schuren, het beeld te oliën en het podium in te schuimen. Van postkoloniale bodem tot land van herkomst, Joëlle vermengt talen, dringt de wereld binnen met geestdrift en rigoureus werk. Viscera en reactie. Haar stem als migrante, lesbienne, afrofeministe, permanente bannelinge, schrijft niet om er haar brood mee te verdienen, maar om er misbruik van te maken, om zichzelf te horen leven. Woede, Fusie(s) en Creaties.
Lisette Lombé
Lisette Lombé is een veelzijdige, grensverleggende kunstenares die tot leven komt door haar poëtische, scenische, visuele, activistische en educatieve praktijken. Haar schrijven en haar strijd zijn geworteld in haar eigen gemengde huid, haar levensweg als vrouw, moeder en lerares. Het resultaat zijn collages, performances, boeken en workshops die woede en eros uitdragen. Ze is medeoprichtster van het Collectif L-SLAM en werd in 2017 ereburger van de stad Luik voor haar werk als activiste en ambassadrice voor slam in de Franstalig wereld. In 2020 won ze een Golden Afro Artistic Award voor haar roman Vénus Poética (uitgegeven door L'Arbre à Paroles) en de Prix Grenades/RTBF voor haar bundel Brûler brûler brûler (uitgegeven door l'Iconoclaste). Ze is de volgende nationale dichteres van België in 2024 en 2025.
Raïssa Yowali
Raïssa Yowali werd in Brussel geboren in een Congolese familie. Na een periode in de vrijwilligerssector besloot ze zich te wijden aan het schrijven. Voor haar is poëzie een ruimte voor voortdurend, sensorieel onderzoek, een ruimte voor iedereen: voor mensen en strijden van overal, een geweldige manier om angst en woede te recyclen. Maar er is meer. Daarnaast is ze ook cultureel journaliste en programmatrice voor het Pinkscreens festival.
Scroll naar boven