Spring naar content

Ontmoet de schrijfster Alana S.Portero

Publieke discussie

Toekomstige lichamen
C Jaime Llamas y Bárbara Lara

27.09.24 · 20h00

Taal : EN

Doelpubliek : Volwassenen

TW : Transfobie, geweld en drugsgebruik

Duur: 1h30

Plaats: Passa Porta

Passa Porta en FAME Festival presenteren een avond met de Spaanse auteur Alana S. Portero. In het kader van het Fame Festival 2024, een podiumkunstenfestival dat het artistieke werk van vrouwen en genderminderheden in de verf zet, ontvangen we Alana S. Portero, die met Slechte gewoontes een opgemerkt en aangrijpend debuut afleverde.

Slechte gewoontes
Het debuut van Alana S. Portero plaatste haar in één klap in de voorhoede van de Spaanse literaire scene en werd een bestseller. In deze coming-of-age roman maken we kennis met een meisje, gevangen in het lichaam van een jongen. Ze doet enorm haar best om zichzelf en de wereld waarin ze leeft te begrijpen. Uiteindelijk zullen de lessen van een aantal vrouwen die ze tijdens dit lange proces ontmoet haar helpen het geweld te overwinnen waarmee ze bij elke stap geconfronteerd wordt.

Madrid
Slechte gewoontes werd alom geprezen voor de manier waarop het boek identiteit, gender en klasse in het Madrid van de jaren ’80 en ’90 portretteert. Portero slaagt erin om gemarginaliseerde stemmen te vatten in een krachtige poëtische stijl. In een wereld waarin er geen ruimte voor haar lijkt te zijn, legt het hoofdpersonage een moeilijke en hartverscheurende reis af.

Alana S. Portero
Alana S. Portero (1978) is een veelzijdige Spaanse auteur en toneelregisseur. Ze is medestichter van het theatergezelschap Striga en een gepassioneerd voorvechter van LGBTQ+ rechten, met bijzondere aandacht voor de ervaringen van transvrouwen. Ze schrijft over cultuur, feminisme, activisme, diversiteit en inclusie.
Internationale pers over Slechte gewoontes
“Een ontroerend verhaal, dat veel duidelijk maakt over de spagaat waarin zo’n trans meisje kan terechtkomen.” – De Morgen “Een belangrijk boek over opgroeien in het verkeerde lijf, aan de verkeerde kant van de stad.” – De Standaard “Een intiem verhaal, delicaat, verontrustend, teder en rauw tegelijk.” – La Vanguardia “Op zijn plaats in een rijke traditie van romans over Madrid door Spaanse auteurs, van Rosa Montero tot Almudena Grandes, Camilo José Cela tot Javier Marías.” – The New York Times “Humoristisch en suggestief, zonder pathos maar met emotie.” – Les Inrockuptibles
Scroll naar boven