Spring naar content

Intieme, politieke cinema · Les rivières, gevolgd door Le Pacha, ma mère et moi

Mai Hua (Les rivières) · Nevine Gerits (Le Pacha, ma mère et moi)

FilmGesprek

21.09.23 | 19u
Meertalig
Volwassenen

Duur: 4u

Plaats: Cinematek

Vertoning van twee film: een zowel intieme als universele familiearcheologie en de strijd van een verbannen Koerdisch familielid. Gevolgd door een discussie met regisseuse Nevine Gerits.

Elke film kan afzonderlijk worden bekeken.

 

19h · Les Rivières

Een intiem onderzoek, uitgevoerd over 6 jaar, naar de lijn van vrouwen in haar familie en de transgenerationele kwesties van het familiegeheugen.
Synopsis: Mai Hua, een Franse vrouw van Vietnamese afkomst, is een gescheiden moeder van twee kinderen. In 2013 brengt ze samen met haar moeder haar stervende grootmoeder terug naar Frankrijk. Als haar grootmoeder op miraculeuze wijze weer tot leven komt, duikt een onverwerkt verleden weer op: Mai wordt erfgenaam van een complexe en pijnlijke familieherinnering die ze niet aan haar dochter wil doorgeven. Via deze bloedlijn van vrouwen en hun zoektocht naar de waarheid, duikt de regisseuse in een familiearcheologie die zowel intiem als universeel is.

Ticket hier.

Oorspronkelijke releasedatum: 2020
Regisseur: Mai Hua
Cast: Marthe
Duur: 1u37

 

21h · Le Pacha, ma mère et moi (The Pasha, my mother and I)
+ lezing van de regisseuse

De regisseuse filmt haar moeder, een Koerdische balling en dagelijkse activiste voor de verdediging van haar volk. De film vertelt over deze moeder-dochter confrontatie in het hart van de transmissie kwestie: welke erfenis dragen we met ons mee? Hoe kunnen we ons daarvan bevrijden en tegelijkertijd betekenis geven aan onze wortels en toekomstige generaties helpen hun identiteit op te bouwen?
De film bevat archiefbeelden van het verschrikkelijke bloedbad met chemische wapens in Halabja, uitgevoerd door de Irakese troepen van Saddam Hoessein in 1988 en de exodus van meer dan twee miljoen Koerden na het einde van de eerste Golfoorlog in 1991.

Ticket hier.

Regisseuse: Nevine Gerits
Cinematografie: Nevine Gerits & Johan Legraie
Geluid: Yann Elie Gorans
Montage: Sabine Hubeaux
Jaar: 2022
Speelduur: 83 min
Taal: Frans – Nederlands – Koerdisch – Engels
Ondertitels: FR, EN

TW: oorlog en geweld tegen het Koerdische volk

 

Avond voorgesteld in samenwerking met de Service de Culture Cinématographique.

Nevine Gerits
Nevine Gerits is documentairemaakster en woont en werkt in Brussel. In 2017 was ze als schrijfster verbonden aan de Ardèche Images documentaire school en in 2019 was ze hoofdfotografe voor de film Cold case Hammarskjold.
Scroll naar boven