Spring naar content

Les aliens sont des travelos (Aliens zijn crossdressers)

LezingPerformance

2023-conference-rogerbarre-01-Cjordanrogerbarre-R

21.09.23 | 20u
FR
12+

Duur: 1u30

Plaats: Riches-Claires

Analyse van travestiet buitenaardse personages in tekenfilms van de jaren '90 tot nu.

Uit Jordans theoretisch onderzoek naar queer cartoonrepresentaties blijkt dat de enige personages die als man worden aangeduid en die zich voortdurend als vrouw kruisen, buitenaardse figuren zijn. Aangezien deze buitenaardse voorstellingen het product zijn van humor en spot, is hun enige kenmerk dat het zotte vrouwen zijn. Space Zombies, Lilo & Stitch, American Dad, Teletubbies, Les Supers Nanas, enz. zijn allemaal animatiefilms en -series waarin precies hetzelfde type queer personages voorkomt: de ontmenselijkten. Deze ontmenselijking van LGBT+ mensen is niet hun enige pijnpunt, want sommige grote tekenfilmproducenten geven er de voorkeur aan de gemeenschap van seksuele en genderminderheden af te schilderen als wezens die tot het uiterste gehaat en gevreesd moeten worden.

Hoe wordt de queer cartoongemeenschap ontmenselijkt en gedemoniseerd? In een lezing van anderhalf uur zal Jordan Roger zijn analyse presenteren die bevestigt wat queers en trans personen hun hele leven hebben geleerd: wij zijn aliens.

 

TW Kleurrijke cartoonpassages ; Discriminerende taal geanalyseerd ; Seksuele agressie gesuggereerd

Jordan Roger
Jordan Roger heeft besloten zijn familienaam door te schrappen na het doorstaan van familiale excommunicatie van de Jehova’s getuigen enkele jaren geleden. Sindsdien is zijn devotie, zijn woede. Zijn werken, steeds militant, zijn een reactie op het heteropatriarchaat, de klassenongelijkheid en bevragen meer algemeen Religie, haar liefdes, haar iconen en de Familie. Jordan gebruikt codes die iedereen kent om ze om te leiden van hun oorspronkelijk opgevatte status. Zijn middelvingers materialiseren zich in een multidisciplinair werk dat zich voedt met een gay lexicaal veld. Een kasteel van brandende prinsessen, een koor van zeemeerminnen, een valse Wikipedia-pagina in keramiek, een travestiet in een trouwjurk. Pastelkleurige of met glitter bedekte middelvingers met schokkende zinnen, in de hoop zoveel mogelijk schapen te indoctrineren in zijn toewijding aan wraak-toewijding. Zijn stukken zijn te zien in de Mac Val, de Antre-Peaux in Bourges, de Graineterie in Houilles, de ArtistRunSpace in Parijs en de Eternal Gallery in Tours.
Scroll naar boven