Spring naar content

Ciseaux (Scharen)

Pleurer Dans’ Douche

Theater

18 en 19.09.23 | 20hu
FR
12+

Duur: 1u40

Plaats: Hageltoren

Een opwekkende sprint door het queer geheugen van Montreal. Het wordt herleefd vanuit een feministisch standpunt met behulp van drag acts, documentair materiaal en gesproken tekst.

Twee actrices verkennen de bepalende momenten en plaatsen van Montreal’s lesbische verleden van de afgelopen 70 jaar. Onderweg identificeren ze hardnekkige clichés, stellen ze die in vraag en eigenen ze zich opnieuw toe.

Deze herinneringen komen tot leven via drag king acts, documentair materiaal en de woorden van bekenden uit de seksuele diversiteit zoals Manon Massé, Safia Nolin, Judith Lussier en Monique Giroux.

Intiem hergebruiken we lesbofobe clichés in een poging onszelf te ontdekken en te begrijpen.

En misschien zelfs om een gevoel van verbondenheid teweeg te brengen? Met humor, festiviteit en authenticiteit reflecteert het gezelschap Pleurer Dans’ Douche op de ondervertegenwoordiging van queer vrouwen in de geschiedenisboeken en de mainstream media.

 

TW Politiegeweld

Teaser · Facebook

Casting en credits
CREATIE EN MISE EN SCENE Pleurer Dans' Douche INTERPRETATIE Geneviève Labelle, Mélodie Noël Rousseau ASSISTENTIE MISE EN SCENE Geneviève Gagné DRAMATURGISCH ADVIES Gabriel Cholette PRODUCTIE Geneviève Voyzelle TECHNIEK Sarah Merrette-Fournier VIDEO DESIGN en MAPPING Joy Boissiere, Kimura Byol LICHT Joëlle LeBlanc KOSTUUMS Angela Rassenti SCENOGRAFIE Jeanne Dupré SOUND DESIGN Marie-Frédérique Gravel MUZIEK Calamine met Kèthe Magané (Prod, gitaar & bas), Valérie Lachance-Guillemette (Saxofoon & vibrafoon), Arthur Evenard (Keys), Sarah Dion (Percussie) ADVIES BEWEGING Anmarie-Paule Legault REGIE Marie-Frédérique Gravel, Joy Boissiere ILLUSTRATIE EN ZINE Geneviève Darling
Pleurer Dans' Douche
Pleurer Dans’ Douche is een theatergezelschap dat queer en feministisch werk maakt. Sinds 2016 is documentair materiaal het uitgangspunt voor hun interdisciplinaire productie. Onder invloed van dragcabaret, marionetten en performance creëren de medeoprichters eclectische stukken waarin het publiek wordt uitgenodigd om deel te nemen. In 2016 richtten Geneviève Labelle en Mélodie Noël Rousseau het gezelschap Pleurer Dans' Douche op, een platform om hun visie op de wereld te delen en hun honger naar creatie op te zetten. Na de presentatie van Mosca Techno Remix op OUF et Moi: Le Zoo op het Fringe Festival in 2017, ontwikkelden ze een nieuwsgierigheid naar marionetten en presenteerden ze de voorstelling Stabat Pater in het Théâtre Aux Écuries in de winter van 2018, daarna in het kader van Casteliers in 2019. Tegelijkertijd ontdekten ze de wereld van de drag en ontwikkelden ze hun personages Rock Bière en Rv Métal in de undergroundscene van Montreal. Deze nieuwe praktijk geeft hen een nieuwe kijk op hun theater. De voorstelling Rock Bière : Le Documentaire is gemaakt in de zomer van 2019 en wordt in het najaar van 2021 gepresenteerd in Espace Libre. In de herfst van 2020 kregen ze de kans om een eerste opzet van hun voorstelling In Da Club te presenteren in Espace Libre, maar het stuk kwam niet bij het publiek terecht vanwege de geldende sanitaire maatregelen. Het succes van Rock Bière : Le Documentaire gaf hen de wind in de zeilen en ze zetten hun reflecties over de plaats van queer vrouwen in de LGBTQ+ gemeenschap voort. De voorstelling Ciseaux werd gecreëerd en was in 2022 uitverkocht in Espace Libre. In de zomer van 2022 en 2023 produceert het gezelschap de grootste lokale dragshow voor Fierté Montréal: Majestix, op de Esplanade van het Olympisch Park. Sinds 2016 zijn ze ook eigenaar van Café Reine Garçon, een LGBTQ+ kunst- en cultuurpodium in Duluth Street in Montreal. Het café en zijn twee eigenaren spelen snel een centrale rol in de opkomende culturele scène van Montreal, omdat ze de ruimte bieden voor de vertoning van theatervoorstellingen. In de lente en de herfst van 2023 verlaten ze Montreal voor een tournee van Ciseaux door Quebec en Europa. In de winter van 2024 zullen ze Explosion presenteren in de Fred-Barry zaal van het Théâtre Denise-Pelletier.
Scroll naar boven