Spring naar content

Femmages: Van Françoise d’Eaubonne tot Alice Coffin

Gezelschap d'Elles · Collectives Les Tenaces

CircusTheater

23.09.23 | 20u
24.09.23 | 12u en 18u
FR
10+
Dansaert

Duur: 1u30

Plaats: Openbare ruimte

Circusartiestes lopen rond om twee beroemde vrouwen uit Toulouse te huldigen: Françoise D'Eaubonne en Alice Coffin.

Openbare ruimte show.

Sinds september 2021 vieren de Tenaces hun Matrimoines: dat van het verleden en dat van de toekomst. In de parken, binnenplaatsen en straten van Toulouse belichten ze de onzichtbare vrouwen van Toulouse. Deze femmages worden geleverd aan twee kunstenaars: de ene vergeten en overleden, de andere levend en actief.

Dit jaar nemen de Tenaces de levensverhalen en werken op van de eco-feministe Françoise d’Eaubonne en de feministische activiste Alice Coffin.

Deze wandeling is een in-situ creatie, die van jou en jou alleen zal zijn. De kunstenaars komen de dag ervoor aan en passen hun creatie aan de omgeving aan. Het stadsmeubilair wordt dan een boeiende scenografie. Ze leveren een vrolijke mix van dans, spel, zang, Cyr Wheel, koorddansen en Chinese mat. Daarna vertrekken ze en verzegelen deze voorstelling als een geheim tussen u en hen.

Het doel? Een publiek kennis laten maken met emblematische vrouwen uit Toulouse, die in de openbare ruimte door andere vrouwelijke artiestes uit Toulouse en Brussel worden gevierd.

De vorige wandelingen hebben al bijzondere bruggen geslagen tussen twee levenstrajecten: van de filmmaakster Raymonde Carasco naar de regisseuse Léa Fehner, en van de temster Jeannette Mac Donald naar de temster Camille Decourtye.

Casting
FRANSE EN BELGISCHE KUNSTENAARS Yaëlle Antoine (spel), Sophia Antoine (spel), Marianna De Sanctis (hoelahoep), Nathalia Fandino (trapeze), Vanina Fandino (koord), Quelen Lamouroux (dans en zang), Jenny Rombai (hangmat), Oriane Lautel (trapeze), Andréa Schulte (Chinese mat), Constanza Sommi (Cyr Wheel), Lucia Soto (dans), Laura Terrancle (koorddansen). MUZIEK Quelen Lamouroux TECHNIEK EN INSTALLATIE Nicolas Gresnot INSPIRATIE Voorstel vrij geïnspireerd door de geschriften van Françoise d'Eaubonne en Alice Coffin.
Credits
Het collectief Les Tenaces is de feministische uitvloeisel van de Compagnie d'Elles. De Compagnie d'Elles wordt gesubsidieerd door het Ministerie van Cultuur en Communicatie, de Direction Régionale des Affaires Culturelles en de Région Occitanie Pyrénées Méditerranée. Yaëlle Antoine is geassocieerd artiest van het Parvis Scène Nationale Tarbes Pyrénées.
Les Tenaces
Les Tenaces zijn uniek in de circus- en straatkunsten, een echte "feministische emanatie" volgens Reine Pratt, zo zijn ze geïdentificeerd door het Franse Ministerie van Cultuur. In 2012 schreven Les Tenaces hun eerste manifest, waarin ze stelden dat het hoog noodzakelijk was de schijnwerpers te heroriënteren: "Van de drang en de noodzaak om de percepties van genderrepresentaties in artistieke producties van de straat- en circuskunsten te beproeven, te vervolledigen, maar ook om tools voor reflectie en actie te verfijnen binnenin de creatieprocessen om de referenties te identificeren die de voorstellingen vormgeven om ze grondig te wijzigen." Deze geëngageerde en feministische vertakking, gevestigd in het gezelschap d’Elles, een collectief, brengt vrouwelijke makers uit de circus- en straatkunsten samen om te strijden tegen seksisme en genderongelijkheid in hun sector. Les Tenaces wil de gelijkheid bevorderen door het werk van vrouwelijke circus- en straatartiesten in de kijker te zetten (lijst van door vrouwen geleide gezelschappen, nieuws over creaties, portretten van artiesten, enz.) en het gebrek aan zichtbaarheid van deze artiesten, dat in de programmering wordt opgemerkt, op te heffen om de ondersteuning en verspreiding van circus- en straatkunstcreaties van vrouwen aan te moedigen.
Scroll naar boven