Spring naar content

La recomposition des mondes (De herconstructie van werelden)

PuppetsTheater

2023-theatre-ciephilosophesbarbares-01-Cpierreacobas-R

22.09.23 | 19u
23.09.23 | 16u
FR
12+

Duur: 1u

Plaats: Bruegel

Stel je een wereld voor waarin de tegenstelling tussen natuur/cultuur is afgeschaft? Een wereld waarin de natuur als gelijke wordt beschouwd.

Vrij geïnspireerd op de strips van Alessandro Pignocchi.

 

Politici willen wanhopig van hun macht af en zich concentreren op hun gezamenlijke tuinen, terwijl mezen met molotovcocktails de politiek binnendringen; een CRS in burn-out geeft zich over aan een team journalisten die proberen te begrijpen wat er aan de hand is. Volgens de talrijke demonstraties die overal opduiken, is er een (r)evolutie aan de gang. De vraag is wat daaruit zal voortkomen.

 

Stel je een wereld voor waarin de tegenstelling tussen natuur/cultuur is afgeschaft en waarin het dominante denksysteem neigt naar animisme. Een denksysteem dat geneigd is de natuur als bezield te beschouwen en accepteert dat dieren, stenen en andere flora ook een ziel kunnen hebben.

Dit is het soort situatie dat auteur Alessandro Pignocchi uitbeeldt in zijn grafische romans. “Gewoon om mijn vrienden aan het lachen te maken”, zegt hij, en ook “omdat het goed voelt om ficties te bedenken waarin de veranderingen plaatsvinden die we graag in de wereld zouden willen zien”.

Aangezien de wereld absurd is, moeten we hem op dezelfde toon antwoorden.

 

Straat theater. Ontmoetingspunt: CC Bruegel

Pedagogisch dossier

Casting
DOOR EN MET Glenn Cloarec, Marion Le Gourrierec, Léa Saunal en Vincent Bacuzzi afgewisseld met Martin Votano, Nicolas Luboz AUTEUR Les Philosophes Barbares MISE EN SCÈNE Juliette Nivard ASSISTENT MISE EN SCÈNE en REGISSEUSE Lucie Vieille-Marchiset DRAMATURGISCH ADVIES Camille Khoury ONTWERP EN CONSTRUCTIE VAN MARIONETTEN EN DECOR Jo Smith ASSISTENTE CONSTRUCTIE Isabelle Buttigieg KOSTUUMS EN DECOR Paola-Céleste Heuer MUZIEK COMPOSITIE Stanislas Trabalon FOTO Pierre Acobas, Quevin Noguès
Credits
PRODUCTIE Cie Les Philosophes Barbares COPRODUCTIES Festival Graines de Rue - Bessines sur Gartempe, le Périscope scène conventionnée pour les formes animées - Nîmes, festival MiMa - Mirepoix, festival Marionnettissimo - Tournefeuille, L'Estive/Scène Nationale de Foix & Les Fabriques réunies : Musicalarue - Luxey, Lacaze aux sottises - Orion, Sur le Pont - CNAREP La Rochelle RESIDENTIES De Usinotopie, Bouillon de Cube, La Fabrique du Viala, La Rudeboy crew STEUN DRAC Occitanie, Région Occitanie, CD Ariège, Aide de l'État - Préfet de la région Occitanie
Les Philosophes Barbares
Les Philosophes Barbares is een gezelschap uit Mirepoix (Ariège, Frankrijk). Sinds enkele jaren neemt hun werk een resoluut politieke insteek aan, waarbij beweging en poppentheater worden gebruikt om sociale kwesties aan te kaarten. "Z. ça ira mieux demain" (2018) ging over het transhumanisme. "C'est pas (que) des salades" (2020) stelt de agrarische beroepen in vraag. “La Recomposition des Mondes" (2022) maakt deel uit van het dwingende verlangen om denkbeelden te ontbinden en nieuwe "mythologieën" te creëren door zich een inclusieve samenleving voor te stellen waarin natuur en cultuur niet langer van elkaar gescheiden zijn. Het gezelschap heeft een energieke en genereuze benadering van het toneelspel, die een voorliefde voor het absurde cultiveert. Zij zien het toneel als een speelveld voor de emancipatie van alle verlangens, een utopische plaats van vrije expressie die in staat is de sociaal-politieke vraagstukken van onze tijd opnieuw te herdenken. De vrijheid van hun artistieke aanpak komt overeen met hun welwillendheid om zich te bevrijden van een theater categorie die hen zou insluiten. Les Philosophes Barbares benadrukken de vrijheid van exploratie, met een voorkeur voor de spontaniteit van improvisatie, waarbij scenisch onderzoek en het kruisen van invloeden leiden tot zeer bijzondere voorstellingen.
Scroll naar boven