Spring naar content

Moudjahidate

FilmPublieke discussie

2023-film-dols-01-CalexandraDols-R

20.09.23 | 20u30
FR
12+

Duur: 2u

Plaats: Riches-Claires

Verhalen van voormalige Algerijnse vrouwelijke strijdsters tegen het Franse kolonialisme.

Door middel van de verhalen van voormalige Algerijnse vrouwelijke strijdsters tegen het Franse kolonialisme, nodigt deze documentaire uit 2007 ons uit om kennis te maken met deze Moudjahidate vrouwen.

Ze waren bommenlegsters, verbindingsofficieren, verpleegsters, Maquis soldaten of actief in solidariteit als ” vrouwen van ” politieke gevangenen. Allemaal vermelden ze ook de dorpsvrouwen die onderdak en voorraden verschaften aan de strijders·sters.

De betrokkenheid van vrouwen nam vele gedaantes aan, net als hun “sociale identiteiten”. Hoe beginnen ze te “activeren”? Wat zijn hun rollen en strategieën op de plaatsen waar ze strijden? Hoe kijken ze terug op deze periode en wat hebben ze ons door te geven?

De getuigenissen van Fatma Chebbah Abdelli, Zohra Drif Bitat, Louisette Ighilariz, Baya Outata Kollé en Baya Laribi Toumia zijn verweven met die van de historica en oud-strijdster zelf, Danièle Djamila Amrane Minne. Ze zijn ook verweven met fragmenten uit de korte film “La Bombe” van Rabah Laradji en “La Bataille d’Alger” van Gilles Pontecorvo.

TW Scène van vernedering door koloniale soldaten

In aanwezigheid van regisseuse Alexandra Dols (nog te bevestigen), gepresenteerd door dokteres in de politieke wetenschappen Karima Ramdani.

Kopeb één copy

Distribution
Productie: Alexandra Dols Franse originele versie met Engelse ondertitels - 75' Ondersteuning : videobestand, dcp
Alexandra Dols
Het centrale vraagstuk van Alexandra Dols is dat van de bevrijding van volkeren en de bevrijding van zichzelf tegenover een veelvormige macht. Alexandra Dols heeft een master in audiovisuele creatie en regie van Paris VIII en een master in scenarioschrijven van Paris I Panthéon-Sorbonne. Ze is schrijfster, regisseuse en performster. In het kader van Hybrid Pulse schrijft en regisseert ze documentaires over de bevrijdingsstrijd in de Arabische wereld en in Frankrijk, die op grote schaal zijn vertoond in Frankrijk en internationaal. Om er een paar te noemen: Moudjahidate (2007), Derrière les fronts (2017 - Sunbird Award, nationale première in Frankrijk), Minimum syndical (2019). Ze draagt haar kennis graag over en heeft deelgenomen aan talrijke vertoningen, debatten, seminaries en conferenties ( Université Sorbonne, Fémis, Théâtre National de Bretagne, University of Virginia, Museum of Fine Arts in Houston, Institut Français de Tunis, SOAS University (Londen), Sandberg Institutes (Amsterdam). Sinds 2010 ontwerpt ze feministische instrumenten voor beeldeducatie, "filmische zelfverdedigingscursussen" die ze uitvoert met jongeren en volwassenen. Momenteel schrijft en ontwikkelt ze een dystopische voorstelling, Imbratoura, die futuristische tekst, Krumping en digitale kunst combineert. Aan de basis van haar werk en poëzie schuurt de kwestie van intellectuele en zintuiglijke zelfverdediging aan tegen het openen van verbeeldingswerelden.
Karima Ramdani
Karima Ramdani - is dokteres in politieke wetenschappen en geeft les in het middelbaar beroepsonderwijs. Haar werk onderzoekt de verschillende processen van politieke subjectivering van moslims.ma's tijdens de koloniale en postkoloniale tijden. Ze is de schrijfster van het artikel "Genre, 'race' et allochronisme. Les femmes 'indigènes' au centre de l'altérité coloniale en Algérie", gepubliceerd in Les Cahiers du CEDREF, en 15 biografieën van Algerijnse strijdsters, gepubliceerd in het collectieve werk, onder redactie van Sylvie Thenault Tramor Quemeneur en Tengour Siari Ouarda, Dictionnaire de la guerre d'Algérie, Bouquins, 2023.”
Scroll naar boven