Spring naar content

Inclusief schrijven: taal door en voor iedereen

Camille Circlude (Bye Bye Binary, Kidnap Your Designer) · Ludi Loiseau (Médor, Bye Bye Binary) · Céline Gautier (Médor) · Effir Libilbéhéty (FAME)

Publieke discussie

19.09.23 | 14u
FR

Duur:

Plaats: Bellone

Benoemen is doen bestaan. Taal vertelt de wereld, een motor voor macht. De Médor media en het FAME festival hebben een rol te spelen in het representeren van diversiteit, in het bijzonder door vrouwen en genderminderheden zichtbaar te maken in hun schrijven. Jij ook.

Voor: kunst-, cultuur- en persprofessionals (zelfbeschikking)

 

Het debat over inclusieve taal verdeelt de samenleving, polariseert partijen en radicaliseert meningen. Hoewel het een nobel en noodzakelijk doel is, wordt er energie verspild om, soms tegen alle gezond verstand in, te bewijzen dat we gelijk hebben: ofwel moeten we het opnemen, ofwel moeten we het versimpelen.

 

Het is tijd om de traditionele argumenten voor en tegen te overstijgen en ons te verdiepen in het hart van dit rijke en levendige taallandschap. We leven in een tijd waarin taal evolueert, transformeert en zich aanpast om de diversiteit en complexiteit van onze samenlevingen te weerspiegelen. In plaats van onze horizon te beperken, is het gebruik van inclusieve taal en het inclusief schrijven een kans om onze manier van communiceren opnieuw uit te vinden en de veelzijdigheid van onze wereld nauwkeurig te weerspiegelen.

Het is ook een daad van toe-eigening. Taal is al te lang gevormd door machtsstructuren, waardoor normen ontstaan die bepaalde groepen uitsluiten en onzichtbaar maken. Deze conferentie nodigt je uit om te onderzoeken hoe wij, als culturele professionals, kunnen helpen om deze ketens te doorbreken en iedereen de kans te geven om zich uit te drukken en zich vertegenwoordigd te voelen.

 

In je professionele leven heb je waarschijnlijk al met deze vragen te maken gehad en misschien je eigen antwoorden geformuleerd of ben je juist op meningsverschillen gestuit die je communicatie belemmeren. Hoe kan je inclusief zijn zonder uit te sluiten, hoe schrijf je zonder het zwaar te maken?

Laten we tijdens deze ronde tafel een moment nemen om de twijfels, beproevingen, vragen en successen te delen, gebaseerd op het onderzoek en de praktijk van vier acteurs.rices die betrokken zijn bij deze linguïstische revolutie: de Médor media, het Bye Bye Binary collectief, de Kidnap Your Desiger studio en FAME.

 

Verhelderende gesprekken, concrete voorbeelden en creatieve benaderingen zullen worden gedeeld, met als doel u toe te rusten om deze nieuwe dimensies van taal te integreren in uw culturele projecten.

Doe mee: taal is een gemeenschappelijk instrument dat alleen goed evolueert als er collectief over nagedacht wordt, door en voor iedereen.

Scroll naar boven