Palabre · Sociale identiteiten, macht en taal
Publieke discussie
23.09.23 | 18u
FR
18+
Duur: 2u
Plaats: Beursschouwburg
Sociale identiteiten, macht en taal: een vergelijkend perspectief. Een bespreking rond machtsdynamieken - gemarginaliseerd worden terwijl men een bevoorrechte positie inneemt.
De discussie zal de complexe interactie tussen sociale identiteiten en machtsdynamiek belichten. Afhankelijk van de context kunnen individuen zowel bevoorrechte als gemarginaliseerde of gedomineerde posities innemen. We zullen in het bijzonder de rol van taal onderzoeken bij het vormgeven van discriminerende praktijken en beleid in de Maghreb, in het bijzonder in Tunesië. We breiden de discussie uit naar de Europese context om parallellen te trekken tussen discriminerende politieke praktijken.
Gecureerd door Ichraf Nasri voor Xeno-
Facebook · Instagram
Selim-a Atallah Chettaoui
Selim-a Atallah Chettaoui, dichter·es, performer, onderzoeker·ster en lid van Xeno-, groeide op in Tunesië. Als habitué·e van het tussenin, verkent diens werk intermedialiteit en interlinguïstiek, met name binnen het collectief [cargo] en in diens thesis over literair onderzoek-creatie aan de Universiteit van Cergy. Na verschillende tijdschriftpublicaties (Point de Chute, Contre5ens, Manhattan Magazine, enz.) en de creatie van een digitale autofictie (https://binnelbinin.art/), werd diens eerste dichtbundel, Des odeurs de bretzels de barbecue et de weed, gepubliceerd door 10 pages au carré in november 2022. Als performance kunstenaar·res treedt hen zowel op in kunst-en literatuur milieus (Le Générateur, beursschouwburg, Centre Wallonie-Bruxelles, enz.), als op open podia en electro avonden. Diens eerste academische artikel zal verschijnen in de publicatie van de poete.s.e.s conferentie, gepubliceerd door Presses Universitaires de Rennes.
Yasmine Wardi Akrimi
Yasmine Wardi Akrimi is doctoraatsstudente aan de Faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen van de Universiteit Gent en politiek analiste bij het Brussels International Center. Het doctoraatsproject focust zich op het bestuderen van een raciale en genderminderheden, met name zwarte Tunesische vrouwen. Het onderzoekt hoe hun positie van ondergeschiktheid het mogelijk maakt om concepten van (toe)behoren, anders-zijn, witheid en moderniteit te analyseren in postkoloniaal Tunesië en meer in het algemeen in de Maghreb-regio. Ze werkt ook aan de racialisering van Afrikaanse migranten ten zuiden van de Sahara in Tunesië.